26-10-15 // VERTICAL PUBLIC


View from the city square in the evening

For the new building of the Rosa Luxembourg Foundation, we propose a compact building with a clear presence that clearly organizes the surrounding urban spaces, creating a network of squares and parks. The spacious public entrance area, that extends vertically up to the top floor organizes the building together with the central circulation core. On the top floor, next to the representative space for special events, we propose a roof terrace that will allow a view of the city and the TV tower on the Alexanderplatz.


The new building will be divided into two functional areas: all non-public areas will be located in the core of the building and all public and semi-public areas around this core. Additionally, all public and semi-public areas will be connected to each other vertically, constituting a vertical public


Together with the planned hotel at Postbahnhof a unique entrance area for the new Postareal will be created


Aerial view of the new Rosa Luxembourg Foundation


On the facade facing the city square, and with the help of a display window, a text line, a screen and a balcony, a variety of performances may be carried out. The square thus becomes a theatre


Site plan showing the context of the new building


Facade facing the city square


View from the street of the Paris Commune

Title: Vertical Public
Project: Design of a multifunctional office and administration building for the Rosa Luxembourg Foundation
Date: October 2015
Type: Open 2-Phase Architecture Competition
Organizer: Lickert Architects, Berlin
Participants: 155
Ranking: 30.
Location: Berlin, Germany
Site: Straße der Pariser Kommune 8
Programme: Office and administration building
Surface: 3,500m2
Status: Competition
Client: Rosa Luxembourg Foundation
Team: Bernd Upmeyer, Caroline Klein